Wykonanie:
Miękkie masło ubić na puszysto, stopniowo dodawać po jednym żółtku na przemian z łyżką cukru pudru, cały czas dokładnie ubijając składniki.
Zmniejszyć obroty miksera do średnich, dodać zmielony twaróg i połączyć. Teraz dodawać po kolei: cukier wanilinowy, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną cały czas miksując składniki na jednolitą masę. Na koniec wymieszać (delikatnie, ale dokładnie) z ubitymi na sztywno białkami.
* Można dodać wymoczone rodzynki lub ananas z puszki pokrojony w kostkę.
Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm, posmarować masłem i wysypać bułką tartą lub mielonymi migdałami lub dno wyłożyć papierem do pieczenia.
* Na spód można wyłożyć biszkopty, herbatniki lub ciasto półkruche.
Masę serową wyłożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec przez 60 minut. Stopniowo studzić i wyjmować z piekarnika.
* Zrumieniony wierzch sernika posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Składniki:
© Spółdzielnia Mleczarska „Michowianka” 2017
Created by Vena Art
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Instytucja Zarządzająca PROW 2014–2020 — Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.