Sernik świąteczny

Wykonanie:

Miękkie masło ubić na puszysto, stopniowo dodawać po jednym żółtku na przemian z łyżką cukru pudru, cały czas dokładnie ubijając składniki.

Zmniejszyć obroty miksera do średnich, dodać zmielony twaróg i połączyć. Teraz dodawać po kolei: cukier wanilinowy, śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną cały czas miksując składniki na jednolitą masę. Na koniec wymieszać (delikatnie, ale dokładnie) z ubitymi na sztywno białkami.

* Można dodać wymoczone rodzynki lub ananas z puszki pokrojony w kostkę.

Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm, posmarować masłem i wysypać bułką tartą lub mielonymi migdałami lub dno wyłożyć papierem do pieczenia.

* Na spód można wyłożyć biszkopty, herbatniki lub ciasto półkruche.

Masę serową wyłożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec przez 60 minut. Stopniowo studzić i wyjmować z piekarnika.

* Zrumieniony wierzch sernika posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Składniki:

  • 1 kg Twarożku Babuni Półtłustego z Michowa trzykrotnie mielonego
  • 250 g Masła Extra z Michowa
  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
  • 6 jajek
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • * rodzynki lub ananas z puszki
  • * biszkopty, herbatniki lub ciasto półkruche
  • * cukier puder lub polewa czekoladowa



(wszystkie przepisy…)

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014–2020 — Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Do góry
Spółdzielnia Mleczarska Michowianka