Rolada szpinakowa z Twarożkiem Babuni

Wykonanie:

Szpinak rozmrozić i dobrze odcisnąć na sitku, cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na Maśle Extra z Michowa, dodać szpinak, pod koniec smażenia przeciśnięty czosnek. Masę wystudzić.

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka połączyć z masą szpinakową, mąkami i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z wcześniej przygotowaną masą. Ciasto rozsmarować na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 157–20 min. w temp. 180°C.

Twarożek zblendować ze śmietaną na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Rozłożyć na wystudzonym biszkopcie na górę położyć plastry łososia. Całość zwijać jak roladę. Zabezpieczyć folia stretch. Pozostawić w lodówce na min. 4 godz.

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jaja
  • 
4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki ziemniaczanej
  • 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 
200 g szpinaku mrożonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 
sól
  • Masło Extra z Michowa do smażenia


Farsz
:




(wszystkie przepisy…)

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarządzająca PROW 2014–2020 — Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Do góry
Spółdzielnia Mleczarska Michowianka